Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Vulva kanseri, dış genital bölgede gerçekleşen hücre anomalileri üzerine ortaya çıkan bir çeşit kanser hastalığıdır. Tanı ve tedavi uygulamaları kadın hastalıkları ve doğum branşı tarafından gerçekleştirilen Vulva kanseri, çok yaygın görülen kanser hastalıkları arasında değildir. Birçok kanser hastalığında olduğu gibi Vulva kanserinde de erken teşhis ile birlikte tedavide yüksek başarı oranı bulunmaktadır. Dış genital bölge olarak adlandırılan bölüm üretradan itibaren başlar ve vajinanın dış bölümüne kadar uzanır. Vulva bölgesi cilt üzerinde yer alır ve hem bulunduğu bölge itibariyle hem de doku itibariyle oldukça hassas bir bölgedir. Vulva kanserinde en sık rastlanan belirti Vulva bölgesindeki ağrılı yakınmalardır. Bu ağrılı yakınmalar Vulva bölgesinde kanserden bağımsız olarak da gelişebilir. Bazı adet dönemlerinde ve cinsel aktivite sürecinde Vulva ağrısının ortaya çıkması normaldir ancak Vulva ağrıları Vulva kanseri gibi problemlere işaret ediyor olabilir. Dolayısıyla bu tip belirtilerin önemsenmesi ve takibinin yapılması gerekmektedir.
Vulva kanseri diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi hücre anomalisi üzerinden gerçekleşmektedir. Üretradan vajina bölgesinin dışına kadar olan cilt bölgesinde bulunan hücreler de diğer hücreler gibi doğar, bölünür ve ölürler. Ölmeleri gereken ancak zamanda ölmeyen ve bölünmeye devam eden hücreler, yeni gelen hücrelerle birleşerek hücre fazlası oluşturur. Anormal hücrelerin oluşturduğu bu fazlalık zamanla kanserli dokuyu meydana getirir. Erken teşhis ile birlikte Vulva kanserinde hastalığı kontrol altına almak ve iyileştirmek mümkündür. Ancak zamanında teşhis edilemeyen kanser hastalıklarında kanserli dokunun çevre dokulara sıçrama ihtimali bulunmaktadır.
Vulva kanserinin net olarak nedenleri saptanamamış olsa da bazı tetikleyici faktörlerin varlığı bilinmektedir. Bunlar arasında genetik faktörler, ilerlemiş yaş ve sigara gibi kötü alışkanlıkların kullanımı en başta yer almaktadır ancak Vulva kanseri özelinde bazı tetikleyici faktörler de bulunmaktadır. Hücre yenilenmesini zayıflatan faktörlerin yanı sıra HPV ve HIV virüslerinin Vulva kanserine neden olduğu bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan bu hastalıklar hücre anomalilerini tetikleyebilir. Dolayısıyla çok eşli bir hayat Vulva kanseri açısından risk faktörünü artırmaktadır. Bununla birlikte Vulva bölgesinde çeşitli cilt hastalıklarının oluşması hücre anomalisine neden olarak Vulva kanserinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vulva üretradan itibaren vajinanın dış kısımlarına kadar uzanan cilt bölgesi olduğu için direkt olarak bu bölge üzerinde bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak Vulva kanserinin ilk dönemlerinde belirti vermemesi ihtimaller dahilindedir, bu da genel taramaların ne kadar değerli olduğunu bir kere daha göstermektedir.
Vulva kanseri belirtileri ortaya çıktığında ilk olarak yoğun kaşıntılarla kendisini göstermektedir. Vulva bölgesine başlayarak çevreye yayılan bu kaşıntılar hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Buna bağlı olarak deride döküntü ve tahribat oluşabilir. Yanı sıra Vulva kanserinin bir diğer çok görülen belirtisi kanamalardır. Deride kalınlaşma ve şişlikler meydana gelebilir, iyileşmeyen yaralar ortaya çıkabilir. Yumrular görülebilir ve ağrılı yakınmalar ortaya çıkar. Ayrıca idrar problemleri, cinsel ilişki sürecinde ortaya çıkan problemler, cilt yüzeyinde yanma ve siğil gibi belirtiler görülebilir.
Vulva bölgesi cilt üzerinde yer almasına ve görülebilir bir yer olmasına karşın, hastalığın ilk etapta belirti vermemesi ya da hafif belirtilerin hasta tarafından geçiştirilmesi nedeniyle Vulva kanseri geç teşhis edilen kanser türleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle Vulva ve diğer kanserler nezdinde genel taramalara girilmesi oldukça değerlidir.
Vulva kanseri tanı yöntemleri arasında hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayene öncelikli gelmektedir. Bunu takip eden dönemde kanserli dokunun yayılımını detaylı olarak görebilmek için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Cilt üzerindeki lezyonlu tabakadan biyopsi ile örnek alınarak patolojik inceleme gerçekleştirilebilir. Kan tahlilleri, sistoskopi ve proktoskopi gibi uygulamalarda daha derin analizler yapmak mümkündür.
Vulva kanserinde cerrahi operasyonların büyük bir yeri bulunmaktadır. Özellikle kanserli dokunun yayılımına göre kanserli dokunun çevre dokuya zarar vermeden çıkarılması bir seçenektir. Ancak ileri seviye durumlarda çevre dokuyla birlikte kanserli dokuyu almak gerekmektedir. Bunu takip eden süreçte radyoterapi ve kemoterapi gibi uygulamalar kombine bir şekilde ya da tekil olarak tedavi sürecinde kullanılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.