Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Yumurtalık yani over kanseri, uzun yıllardır kadın hastalarda en çok karşılaşılan kanser türlerinin başında gelmektedir. Erken teşhis ile beraber tedavi uygulamalarında başarı sağlansa dahi tedavisi zor bir kanser türü olduğu belirtilebilir. Yumurtalık yani over kanserinin tedavisinin zor olmasının sebeplerinden ilki bu hücre anomalisinin ilk evrelerinde hiçbir belirti ortaya koymamasıdır. Sessizce ilerleme gösteren yumurtalık kanseri fark edildiğinde çok ilerleme göstermiş olabilir ve bu durumda tedavi zorlaşır. Yumurtalık kanseri hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla ileri yaşla birlikte menopoz sonrasında görülmektedir.
Yumurtalık yani over kanserinin oluşumunda hücre anomalilerinin etkisi bulunmaktadır. Epitelyum ya da embriyonik hücrelerde ortaya çıkan hücre anomalisi kanserli dokuları oluşturmaktadır. Hücreler olağan süreçte doğar, bölünür ve zamanı gelince ölürler. Ancak hücre mutasyonu gerçekleştiğinde hücre ölmez ve bölünmeye devam eder. Bu gibi durumlarda da ölmesi gereken hücreler, yeni hücrelerle birlikte birleşerek hücre fazlalığı meydana getirir ve böylece kanserli dokular oluşur. Kanserli dokular zamanla büyümeyi sürdürür, genişler ve bulunduğu bölgeye yayılır. Yumurtalıklarda başlayan kanserli dokunun çevre dokulara yayılma ihtimali söz konusudur.
Yumurtalık kanserinde genetik faktörün etkileri bulunur, eğer aile öyküsünde yumurtalık kanseri geçmişi söz konusu ise bu ailedeki kadın fertlerin yumurtalık kanseri özelinde dikkatli olmaları ve genel taramalara girmeleri önerilmektedir. İleri yaşla birlikte hücre yenilenmesinin zayıflamasıyla beraber ortaya çıkabildiği gibi, 20 yaşın altında dahi yumurtalık kanseri görülebilir. Her iki durumda da çoğunlukla farklı hücrelerde meydana gelen anomaliler etkili olmaktadır.
Yumurtalık yani over kanserinde hormonal problemlerin de etkisi bulunmaktadır. Bu tamamen vücut tarafından oluşan hormonal bir problem olabileceği gibi, doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması ya da yumurtlamayı artıran ilaçların kullanılması gibi durumlar üzerinden gelişebilecek bir problem de olabilir. Özellikle ileri yaşta ortaya çıkan yumurtalık kanserlerinde hiç doğum gerçekleştirmemiş kişilerin risk faktörü taşıdığı söylenebilir.
Yumurtalık kanserinin ilk etapta hiçbir belirti vermeden sessizce ilerlemesi onu tehlikeli yapan özelliğidir, dolayısıyla çoğunlukla genel taramalarda keşfedilir. Belirti verdiğinde kanserli doku çoktan ilerlemiş olabilir. Yumurtalık kanserinde ortaya çıkan öncelikli belirtiler arasında boşaltım sistemine ait problemler öne çıkmaktadır. Mesane ve bağırsak düzeninde değişiklik yani idrar ve dışkılama alışkanlıklarının farklılaşması görülebilir. Bunun sebebi kanserli dokunun içerde oluşturduğu bası olabilir. Yanı sıra merkezi karın bölgesi olan ağrılı yakınmalarla karşılaşmak mümkündür. Kasık bölgesinde dolgunluk, vajinal kanama gösterilebilecek diğer belirtiler arasındadır. İleri seviyelerde vajinadan kan gelmesi, iştah ve buna bağlı olarak kilo kaybı görülen belirtilerdir.
Yumurtalık yani over kanserinde tanı sürecinin erken başlatılması tedavinin başarısını direkt olarak etkilemektedir. Yumurtalık kanseri ilk etapta belirti vermediği için erken teşhis gerçekleştirmek oldukça zordur. Bu sebeple risk faktörü olsun ya da olmasın her kadının çeşitli kanser taramaları ile başta yumurtalık kanseri olmak üzere diğer kanser türleri özelinde de periyodik kontrollere girmesi önerilir. Bu şekilde hastalıkların erken teşhisi sağlanabilir, şüphesi dahi ortaya çıksa önlem alınabilir.
Yumurtalık kanseri tanısında hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayeneyi ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri takip eder. Fiziksel muayenede hissedilen kitle varlığı ciddi şüphe uyandırabilir ancak bu şekilde ortaya çıkmasa dahi görüntüleme yöntemleriyle kanserli dokuları görebilmek mümkündür. Yumurtalık üzerinde çok sayıda kist olabilir, bu kistlerin karakterine dair görüntülemeler yapmak önemlidir. Eğer kist varsa bu kistlerin takibi mutlak suretle yapılmalıdır. İyi huylu oluşumların da zamanla kötü karakter kazanması mümkündür. Kan tetkikleri ve ultrasonografi yöntemleri kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde kötü huylu bir görünüme rastlanırsa biyopsi yapılarak patolojik inceleme başlatılır.
Yumurtalık yani over kanserinde cerrahi tedavi uygulamaları öne çıkmaktadır. Cerrahi müdahalelerle birlikte çoğunlukla tüm yumurtalığın alınması sağlanır. Eğer yumurtalıklardan çevre dokuya sıçrama meydana geldiyse bu bölgelerde bulunan kanserli dokular da temizlenir ya da yayıldığı organ üzerinden parçalar çıkarılır. Cerrahi yöntemlerin ardından kombinlenerek ya da tekil bir uygulama ile kemoterapi ve radyoterapi tedavi uygulamalarından yararlanılmaktadır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.