Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beslenme desteği oldukça hassas yönetilmesi gereken bir dönemi kapsamaktadır. Bariatrik cerrahi uygulamaları günümüzde yüksek kilo, obezite ve morbid obezite gibi problemlerle mücadele eden hastalara uygulanan ameliyatları ifade etmektedir. Yüksek kilo problemlerinin çözümü anlık olarak gerçekleşmez. Cerrahi operasyonlarla bariatrik cerrahiye başvurulsa dahi uzun ve titizlikle yönetilmesi gereken bir tedavi süreci hastaları bekler. Günümüzde yüksek kilo problemleri dünyanın genelinde oldukça yaygın problemler haline gelmiştir.
Yüksek kilo problemlerinde vücut kitle indeksi oldukça sağlıksız değerlere ulaşır ve yağ oranı ciddi şekilde yüksek olur. Dolayısıyla çeşitli hastalıkların ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Hastalıkların yanı sıra hastaların eylem kapasitelerinde azalma olur ve hayat kalitesi ciddi oranda düşer. Hatta günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi bile oldukça zorlaşabilir. Bariatrik cerrahi bu kapsamda uygulanan tedavi uygulamalarından biridir. Hastalar diyet ve egzersiz tedavilerine yanıt vermeyebilir ya da mevcut durumda cerrahiden başka bir seçenek kalmayabilir. Ancak bariatrik cerrahi uygulamaları hazırlık ve cerrahi sonrası dönemi içermektedir. Oldukça uzun bir süreç olarak hastaların fizyolojik olduğu kadar psikolojik olarak da bu tedavi planına hazır olmaları gerekir. Başarılı bir hazırlığın ardından gerçekleştirilen cerrahi uygulamalar ve sonrası dönem tedavi planına sadık kalınırsa hastalar sağlıklı bir şekilde ideal kilolarına ulaşabilirler ve yaşamlarını arzuladıkları gibi devam ettirebilirler. Bu kapsamda vücut analizi ve kişiye özel tedavi planı uygulaması gerçekleştirilmelidir.
Vücut analizi kişinin mevcut vücut değerleri ile alakalı detayların öğrenilebileceği tetkik uygulamasıdır. Bu şekilde vücut kitle indeksine dair çok sayıda bilgi ortaya çıkarılabilir. Vücudun kas, iskelet, yağ yapısı ve ağırlıkları, sıvı oranı ve tüm bunların vücutta hangi noktada ne kadar olduğu öğrenilebilir. Bu bilgilerin önemi büyüktür çünkü bariatrik cerrahi öncesi beslenme desteğini şekillendirirler.
Bariatrik cerrahi uygulaması bazı hastalarda tetkik süreçlerinin hemen ardından uygulanabilir ancak bazı hastaların düşük komplikasyon için cerrahiye hazırlanması gerekir. Bariatrik cerrahi uygulamaları multidisipliner bir şekilde araştırmalar yapılmasını gerektirir. Her branş için cerrahinin gerçekleştirilmesinde bir problem olmaması gerekir. Ameliyat olabilmek için belli bir miktar kilo vererek cerrahi operasyona hazırlık yapmak gerekir. Bariatrik cerrahi öncesi beslenme desteği burada devreye girmektedir.
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme desteğinde ana amaç kilo kaybını yağ kütlesinden gerçekleştirmektir. Böylece öncelikli olarak ameliyat komplikasyon riski düşer. Üstelik cerrahi sonrası dönem bir nebze de olsa rahatlatılmış olur. Bu noktada verilen her kilo yapılacak cerrahi girişimi kolaylaştıracağı gibi, iyileşme hızına da pozitif olarak yansıyacaktır.
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme desteğinde düşük karbonhidrat alımı, yüksek protein alımıyla desteklenir ve kişilerin günlük olarak tüketmesi gereken kalorinin altında kalori alınır. Kalori açığı vererek yağ yakımının hızlandırılması amaçlanmaktadır. Üstelik yüksek protein ve düşük karbonhidrat tüketimiyle verilen kilonun direkt olarak yağ depolarından gitmesi amaçlanır. Diyet programı elbette faydalı yağ tüketimi ile desteklenir ancak bu tüketim kontrollü bir şekilde yapılmaktadır. Bu süreçte zararlı gıdalar, zararlı yağ içeren besinler ve ağır karbonhidratlardan kesin olarak uzak durulmalıdır. Şeker tüketimi sonlandırılmalıdır. Bol su tüketerek yakılan yağların vücuttan atılması sağlanır. Eğer hastanın mevcut hali izin veriyorsa yürüyüşler ya da oturularak yapılan bazı egzersizlerle süreç desteklenir.
Bariatrik cerrahi öncesi hazırlık ve başarılı bir ameliyatın ardından son düzlük başlar. Ancak bazı hastalarda bu noktada her şeyin tamamlandığı hissiyatı doğmaktadır. Aksine tedavi planlamasının en kritik dönemi yeni başlar. Cerrahi dönem sonrası hayat tarzı değişikliklerinin planlanan şekilde devam ettirilmesi, hastaları arzuladıkları bedene ve sağlıklı yaşama kavuşturacaktır.
Mide ameliyatı gerçekleştiği için ameliyat sonrası ilk birkaç gün sıvı gıda tüketimi gerçekleştirilmektedir. Bu noktada besin değeri olarak faydalı sıvı gıda tüketiminin sağlanması gerekir. Ameliyat ertesi birkaç günün ardından hastaların cerrahi öncesi beslenme alışkanlıklarını aynı şekilde takip etmeleri gerekmektedir. Beslenme programı yüksek protein, düşük karbonhidrat ve faydalı yağlarla desteklenmelidir. Cerrahi süreç iyileşmesi gerçekleştikten sonra hastaların egzersizlere başlamaları ve zamanla kilo verdikçe egzersiz şiddetini yükseltmeleri beklenir. Bu dönem oldukça hassas yönetilmelidir ve motivasyonun daima yüksek tutulmalıdır. Bol su tüketimi ile desteklenen beslenme ve egzersiz çalışmaları ile mutlu sona ulaşılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.