Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Mesleki cilt hastalıkları özellikle endüstriyel iş kollarında bulunan fiziksel, biyolojik veya kimyasal bir faktör nedeniyle oluşan deri hastalıklarıdır. Kişinin daha önceden var olan hastalığı bu koşullar nedeniyle daha da kötüleşebilir ya da yeni bir hastalık görülebilir. Gıda endüstrisi çalışanları, diş hekimleri, veterinerler ve laboratuvar teknisyenleri dahil olmak üzere sağlık çalışanları, boyacılar, inşaat işçileri, baskıcılar, tarım işçileri ve tamirciler risk altındaki meslekler arasında sayılabilir. Kişinin bu koşullardan etkilenmesi bireysel yatkınlık, kişisel bakım ve maruz kalma koşullarına bağlı değişiklik gösterecektir.
Mesleki deri hastalıklarının tanısı doktorun kişinin özgeçmişini dinlemesi, mesleği hakkında bilgi edinmesi ve mevcut hastalık semptomlarını değerlendirmesi ile konulabilir. Detaylı bir muayeneye ve gerektiğinde tanısal tetkiklere başvurulacaktır. Mesleki deri hastalıkları arasında mesleki dermatitler, mesleki deri kanserleri, mesleki kontakt ürtiker, mesleki akne, mesleki pigmentasyon hastalıkları ve mesleki deri enfeksiyonları sayılabilir.
Kontakt dermatit mesleki deri hastalıklarının yaklaşık %80’ni oluşturmaktadır. Ciltte kaşıntı, ve kızarıklıklara neden olur. Çoğu zaman riskli alerjik reaksiyon görülmese de semptomlar hafifleyene kadar kişi için oldukça rahatsız edici olabilir. Kontakt dermatitten etkilenen bölgeler hangi bölgenin maruz kaldığına bağlıdır. Hastaların birçoğu el dermatiti şikayeti ile doktora başvurur.
Kontakt dermatitin en yaygın nedeni kişinin işyerinde bir alerjene veya tahriş edici bir maddeye maruz kalmasıdır. Asitler ya da alkaliler gibi maddeler temas ettiği anda ciltte kızarıklığa neden olabilir. Deterjanlar gibi daha az güçlü tahriş edici maddeler ise uzun süre tekrarlanan maruz kalmadan sonra iltihaplanmaya yol açabilir. Akü asidi, çamaşır suyu, kerosen ve deterjanlar kontakt dermatite yol açabilecek toksik maddeler arasında sayılabilir.
Kontakt dermatite neden olabilecek diğer sebep ise işyerinde kullanılan maddelere karşı alerjidir. Cilt alerjilerine neden olabilecek maddelere örnek olarak zehirli meşe veya sarmaşık, kozmetik ürünlerdeki kimyasal maddeler ve lateks eldivenler sayılabilir.
Kontakt dermatit semptomları arasında kuru ve çatlak cilt, kabarcıklar, döküntü, kızarıklık, yanma, kaşıntı ve şişlik sayılabilir. Çoğu durumda bu semptomlar maruz kalma sona erdikten sonra ortadan kaybolur ancak kızarıklığın tamamen ortadan kalkması zaman alabilir. Kontakt dermatitin kesin tedavisi bulunmamakla birlikte kaşıntı önleyici merhemler ve antihistamin ilaçlar semptomların hafiflemesine ve kişinin hayat kalitesinin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Kontakt ürtiker yabancı bir madde ile doğrudan temas sonrası ciltte ortaya çıkan geçici şişlik ve kızarıklık ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Kontakt dermatitten ayırt edilmesi önem taşır. Kontakt dermatit semptomları alerjen ya da tahriş edici maddeye maruz kaldıktan saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilir ancak kontakt ürtikerde ciltteki reaksiyon anında görülür. Kontakt ürtiker herkeste görülebilse de boyacılar, inşaat işçileri, baskıcılar, tarım işçileri ve tamirciler ayrıca risk altındadır.
Kontakt ürtiker belirtileri arasında maruz kalmanın gerçekleştiği bölgede yanma ve karıncalanma hissi, kaşıntı ve kabarıklıklar sayılabilir. Görülen semptomlar genellikle 24 saat içinden kendiliğinden kaybolur. Kontakt ürtiker bazı durumlarda cilt dışında da semptomlara yol açabilir. Nefes darlığı, kusma, dudaklarda şişlik ve yutma zorluğu bu semptomlar arasında sayılabilir. Şiddetli olduğu durumlarda alerjen veya tahriş edici maddeler alerjik şoka neden olabilir. Bu acil müdahale edilmesi gereken tıbbi bir durumdur. Kontakt ürtikerin kesin tedavisi bulunmamakla birlikte kaşıntı önleyici merhemler ve antihistamin ilaçlar semptomların hafiflemesine ve kişinin hayat kalitesinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Kontakt ürtikeri deri dışındaki organlarda da ciddi etkilere neden olabilen bir hastalıktır. Bu semptomların görülmemesi adına kişinin gerekli önlemleri alması oldukça önemlidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.