Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Alerji, bağışıklık sistemimizin dış etkenlere karşı aşırı reaksiyonlar göstermesiyle oluşur. Günümüzde birçok kişi çeşitli alerjik semptomlardan şikayetçidir. Bu semptomlar, günlük hayatı sekteye uğratacak ve hastaların hayat kalitesini düşürecek noktaya gelebilir. Bunun için doğru alerji testleri uygulanıp ilaç veya aşı gibi tedavi yollarına başvurulabilir.
Bağışıklık sisteminde tepkiye yol açan en yaygın dış etkenler; polenler, ev tozu akarları, küf mantarları, hayvan alerjenleri, böcek alerjenleri, ilaç alerjenleri, besin alerjenleri veya mesleki alerjenlerdir. Normalde zararsız olan bu alerjenler alerjik bir bünyede hapşırma, göz ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, kaşıntı veya şişkinlik gibi tepkilere yol açabilirler.
Alerjik hastalarda sıklıkla görülen rahatsızlıklar alerjik astım, atopik dermatit, egzama, alerjik nezle(alerjik rinit), göz nezlesi, arı alerjisi, ürtiker (kurdeşen),ilaç alerjisi, böcek alerjisi ve besin alerjisidir.
Alerji teşhisi hastanın öyküsü, belirtilerinin incelenmesi ve çeşitli alerji testlerinin uygulanması ile yapılır. Doğru teşhisin konulabilmesi için doğru test teknikleri kullanılmalı ve test sonuçları doğru bir şekilde yorumlanmalıdır. Alerji testleri temelinde hastayı belli bir alerjenin küçük bir miktarına maruz bırakıp vücudun verdiği tepkileri kaydetmeye dayanır. Gelişen teknoloji ile birlikte alerji testlerinin çeşitliliği ve tutarlılığı da gelişmiş ve doğru teşhis için önemli bir araç haline gelmiştir.
Deri (prick) testi en sık uygulanan alerji testidir. Besin alerjisi, polen ve ya toz alerjisi gibi solunum yoluyla alınan alerjenlere karşı oluşan alerjiler, lateks alerjisi, ilaç alerjisi gibi bir çok alerji bu yöntem ile kolayca tespit edilebilir. Bu test deri üzerinden ve ya intradermal olarak uygulanabilir. Deri üzerinden uygulanan yöntemde deri çizilir ve alerjen maddeyi içeren solüsyon deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika içinde alerjik reaksiyon oluşturan maddeler deri üzerinde kızarıklık oluşturarak kendini belli eder.
Deri üzerine çizik atılarak yapılan test sonuç vermediği takdirde intradermal test uygulanabilir. Bu test, alerjen maddenin çok ince uçlu bir iğne yardımıyla deri altına enjekte edilmesi ile yapılır. Test sonuçları 15-20 dakika içerisinde vücuttan alınan tepkiye göre değerlendirilir.
Yama (patch) testi diğer testlere göre daha uzun soluklu bir testtir. Genellikle egzamaya neden olan alerjenlerin tespit edilmesinde kullanılır. Yama bantlarına alerjen maddeler dökülür ve hastanın sırt bölgesine yapıştırılır. Test sonuçları 48 saat sonra ilk değerlendirmeye tabii tutulur ve 72 yada 96 saat sonra tekrardan değerlendirilir. Kızarıklığın görüldüğü bölgeler alerjen maddenin tespit edilmesini sağlar. Bu süreçte hasta, test bantlarını çıkarmamalı veya ıslatmamalıdır.
Kan testleri alerji testleri arasında en etkili testlerdir. Bu testler, hastayı alerjene maruz bırakmanın sakıncalı olduğu şiddetli egzama veya sedef gibi reaksiyonlar görüldüğünde tercih edilebilir. Hastadan alınan kan test edilmek üzere laboratuara gönderilir. En yaygın kan testi, vücudun alerjene karşı ürettiği immungloulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyi ölçülerek yapılır. Gerekli görülen durumlarda ise spesifik IgE kan testi daha ayrıntılı bir teşhis koyabilmek için uygulanabilir.
Yaygın olarak kullanılan bu testler dışında, besin alerjisinin tespiti için eliminasyon diyeti gibi test yöntemleri de kullanılabilir. Eliminasyon diyeti testinde, doktorunuz diyetinizden belirli besinleri çıkarıp vücudun verdiği tepkileri gözlemleyerek besin kaynaklı alerjileri tespit edebilir. Alerji teşhisinde kullanılan diğer testler akım sitometrisi,bazofil aktivasyon testleri, eozinofil sayımı, reversibilite testi, pletismografi, otolog serum testi, fiziksel ürtiker testleri, solunum fonksiyon testleri, bronş provokasyon ve ilaç provokasyon testleridir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.