Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Döküntü deri hastalıkları, Dermatoloji branşı kapsamında tanı ve tedavisi sıklıkla gerçekleştirilen, oldukça yaygın hastalıklardır. Döküntülü deri hastalıkları hemen hemen her yaşta insanda ortaya çıkabilir. Dönemsel olarak gelişebilen bazı döküntülü deri hastalıklarının yanı sıra sürekli olan tekrarlayan ya da daima var olan deri hastalıkları da görülmektedir. Her bir deri hastalığının farklı tanı ve tedavi uygulaması bulunmaktadır. Döküntülü deri hastalıkları çok sayıda farklı sebep üzerinden gelişebilir, ortaya çıktıklarında başta şiddetli kaşınma hissi olmak üzere sayısız yakınma ile kendilerini gösterebilirler. Başta Zona, Sedef ve Kurdeşen olmak üzere çok sayıda farklı döküntülü deri hastalığı bulunmaktadır.
Döküntülü deri hastalıklarında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan Egzama yani Atopik Dermatit hastalığı, kan tahlilleri ile teşhis edilebilen bir deri hastalığıdır. Alerjik reaksiyonlar üzerinden daha da şiddetlenen Egzama hastalığında vücudun çeşitli yerlerinde şiddetli kaşınma ihtiyacı uyandıran döküntülü kızarıklıklar oluşmaktadır.
Alerjik kontakt dermatit hastalığı da kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi problemlerle başlar ve alerjik reaksiyonlarla daha şiddetli bir hal alır. Bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyon gösterilen maddeye karşı vücutta oluşturduğu etki olarak gösterilebilir.
İrritan kontakt dermatit hastalığı, alerjik kontakt dermatit ile tamamen benzerlik göstermekle birlikte yalnızca alerjik reaksiyonlar üzerinden gerçekleşmemektedir. Özellikle kimyasal içerikli maddeler üzerinden ortaya çıkmaktadır.
Bazik dermatit hastalığı ciltte kuruma, kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkar. Çoğunlukla yüz, dirsek içi, diz arkası, el ve ayaklarda görülmektedir.
Seboreik dermatit hastalığı yüz ve kafa derisi üzerinde sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Hemen hemen her yaşta hastada ortaya çıkabilir. Topikal kremler ve steroidler ile tedavisi gerçekleştirilmektedir. Kronik durumlar için özel şampuan kullanımı ve sürekli krem kullanımı gündeme alınabilir.
Egzama hastalıklarında medikal tedavi uygulanmaktadır, ileri seviye problemlerde yama testi ve biyopsi gibi uygulamalarla tanı uygulamaları genişletilebilir. Çoğunlukla oral yoldan alınan ilaçlar ve kremlerle tedavi gerçekleştirilmektedir.
İmpetigo hastalığı bakteriler üzerinden gelişen enfeksiyonlu bir deri hastalığıdır ve ciltte döküntü oluşturan hastalıklar arasındadır. Antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır.
Zona hastalığı hemen hemen her yaşta görülmekle birlikte daha sık ileri yaşlarda ortaya çıkan döküntülü bir deri hastalığıdır. Virüs temelli gerçekleşen bu hastalık döküntü dışında ağrılı yakınmalara neden olabilir. Yaşlılık, romatizmal hastalıklar, bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, enfeksiyonlu hastalıklar, kanser hastalıkları ve kötü beslenme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkabilir.
Zona hastalığı belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, lenf nodlarında şişme, ateş ve titreme, vertigo, karın ağrısı ve bitkinlik görülebilir. Oluşan döküntüler su çiçeği benzeri bir formda özellikle yüz, boyun, sırt, kalça ya da gövde bölgesinde ortaya çıkmaktadır.
Zona hastalığında bilgi alışverişi, fiziksel muayene, kan tetkikleri, sıvı ve kültür testleri ile tanı gerçekleşir. Medikal tedavi kapsamında haplar, kremler ve losyonlarla tedavi sağlanmaktadır.
Sedef hastalığı kronik bir şekilde ortaya çıkan ve kesin tedavisi olmayan bir deri hastalığıdır. Yetişkin çağın başlarında daha çok ortaya çıkmaktadır. Vücut bağışıklık sisteminde gerçekleşen bir tepkime sonucu vücudun kendi dokularına karşı bir tepki olarak ortaya çıkardığı bir hastalıktır.
Genetik faktörler ve aile öyküsü oldukça etkilidir. Bunun dışında stres, ilaçlar ve kimyasal maddelerin Sedef hastalığını tetikleyebileceği bilinmektedir. Kötü alışkanlıkların etkileri de büyüktür.
Sedef hastalığında özellikle diz ve dirsek bölgesi başta olmak üzere vücudun birçok yerinde döküntülü pullanmalar ve kabarıklıklar görülmektedir. Ayrıca tırnaklarda renk değişimi ve kalınlaşma, ciltte kuruluk ve eklem ağrıları ile ortaya çıkar.
Sedef hastalığını tamamen iyileştirmek mümkün olmasa da hastalığı kontrol altına alarak yaşam kalitesini yükseltme imkanı bulunmaktadır. Bunun için özel şampuan ve vücut sabunu kullanmak, fototerapi ve sistemik tedavi uygulamalarından yararlanmak, oluşan etkileri azaltacak hap, krem ve losyonlardan yararlanmak, son olarak vitemin ve mineral yönünden açıkları kapatmak gerekmektedir.
Kurdeşen yani Ürtiker hastalığı, döküntülü bir deri hastalığıdır. Bağışıklık sistemi problemleri üzerinden ortaya çıkan Kurdeşen hastalığında fiziksel etkenler, bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar, bazı hastalıklar ve genetik faktörler etkilidir. Deri üzerinde döküntülü, kaşıntılı, şiş ve kızarık yapılarla kendisini gösterir.
Kurdeşen hastalığında küçük küçük bölgelerde kızarıklıklar ve şişlikler görüldüğü gibi, büyük alanlarda ortaya çıktığı da görülebilir. Kendiliğinden kaybolan bu yapılar oluştuğu sırada yakınmalar meydana getirir ve sürekli olarak kendini tekrarlar.
Kurdeşen hastalığının tanısı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bilgi alışverişi ve fiziksel muayenenin yeterli olduğu hastalıkta nedenleri araştırmak adına ek tetkiklere başvurulabilir. Hastalığın oluşturduğu etkileri hafifletmenin yanı sıra altındaki nedeni araştırmak tedavi planlamasında yol göstericidir. Kurdeşen tedavisinde yapılacak hamle tamamen etken olaya bağlıdır. İlaç sebebiyle gerçekleşen Kurdeşen probleminde ilaç kullanımı durdurulur ya da alternatif ilaçlar denenir, beslenme temelli gerçekleşiyorsa tüketilen gıdalar kontrol altına alınır, fiziksel etkiler ve böcek ısırıkları gibi problemler söz konusu ise bu etken olaya göre tedavi planlaması gerçekleştirilir. Kalıcı tedavisi ancak bu şekilde sağlanabilir. Bunun dışında bazı krem, hap ve losyonlarla ortaya çıkan etkiler hafifletilebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.