Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Alerjik deri hastalıkları bağışıklık sistemimizin dış etkenlere karşı aşırı reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkar. Günümüzde birçok kişi çeşitli alerjik semptomlardan şikayetçidir. Bu semptomlar, günlük hayatı sekteye uğratacak ve hastaların hayat kalitesini düşürecek noktaya gelebilir. Bağışıklık sisteminde tepkiye yol açan en yaygın dış etkenler; polenler, ev tozu akarları, küf mantarları, hayvan alerjenleri, böcek alerjenleri, ilaç alerjenleri, besin alerjenleri veya mesleki alerjenlerdir. Normalde zararsız olan bu alerjenler alerjik bir bünyede hapşırma, göz ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, kaşıntı veya şişkinlik gibi tepkilere yol açabilir.
Sık karşılaşılan alerjik deri hastalıkları arasında egzama, kurdeşen, serum hastalığı, Ouincke ödemi ve kontakt dermatit sayılabilir.
Alerjik deri hastalıkları ile karşılaşıldığında altta yatan etkenleri iyi tespit edilebilmesi oldukça önemlidir. Bu etkenlerin tespit edilebilmesi için alerji testlerine başvurulmaktadır. Doğru teşhisin konulabilmesi için doğru test teknikleri kullanılmalı ve test sonuçları doğru bir şekilde yorumlanmalıdır. Alerji testleri temelinde hastayı belli bir alerjenin küçük bir miktarına maruz bırakıp vücudun verdiği tepkileri kaydetmeye dayanır. Gelişen teknoloji ile birlikte alerji testlerinin çeşitliliği ve tutarlılığı da gelişmiş ve doğru teşhis için önemli bir araç haline gelmiştir. Yaygın olarak kullanılan alerji testleri arasında Deri (Prick) Testi ve Yama (Patch) Testi sayılabilir. Deri (prick) testi en sık uygulanan alerji testidir. Besin alerjisi, polen ve ya toz alerjisi gibi solunum yoluyla alınan alerjenlere karşı oluşan alerjiler, lateks alerjisi, ilaç alerjisi gibi bir çok alerji bu yöntem ile kolayca tespit edilebilir. Yama (patch) testi diğer testlere göre daha uzun soluklu bir testtir. Genellikle egzamaya neden olan alerjenlerin tespit edilmesinde kullanılır.
Egzama kronik bir cilt rahatsızlığıdır, ciltte pullanmalara ve yoğun kaşıntıya neden olur. Egzama belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterse de cildin kaşınması kırmızı kabarık lezyonlara, cilt derisinde kalınlaşmaya ve cilt yüzeyinde kesiklere yol açabilir. Kuru cilt, özellikle geceleri şiddetlenen kaşıntı, kırmızı ve kahverengi lekeler, çatlamış ve kalınlaşmış cilt, çizilmeye karşı hassas ve şişmiş cilt genel belirtileri arasında sayılabilir. Egzama her yaşta görülebilse de sıklıkla çocukluk döneminde ortaya çıkar. Egzama hastalığı uzun ömürlüdür ve periyodik olarak parlama eğilimindedir. Bazı durumlarda astım ve saman nezlesi hastalığa eşlik edebilir. Egzamanın kesin bir tedavisi yoktur ancak uygulanan tedaviler ve kişisel bakım önlemleri ile semptomlar hafifletilebilir.
Serum hastalığı özellikle penisilin içeren antibiyotikler gibi damar yoluyla vücuda verilen maddelerle bağışıklık sisteminin reaksiyona girmesi sonucu görülmektedir. Serum içerisinde bulunan antijenlerle antikorlar bir araya geldiklerinde serum hastalığına neden olabilir. Özellikle gazlı kangren, tetanos, difteri ve yılan sokması gibi durumlarda bu serumlar kullanılmaktadır. Serum hastalığı tedavi edilmediğinde tetanoza yol açabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla aşı uygulamasına ihtiyaç duyulabilir.
Kurdeşen belirli alerjenlere karşı vücudun bir reaksiyonu olara ya da bilinmeyen nedenlerle ciltte aniden ortaya çıkan kabarık ve kaşıntılı lekeler ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Kurdeşenlerin boyutu kurşun kalem silgisinden yemek tabağına kadar değişiklik gösterebilir, lekeler birbiri ile birleşebilir. Lekeler birkaç saat sonra kaybolabilir ya da kaybolmadan 24 saat boyunca kalabilir. Kurdeşen 6 haftadan uzun sürüyorsa ya da sık sık tekrarlıyorsa bu hastalığın kronikleştiği anlamına gelir ve kişi için oldukça rahatsız edici olabilir. Antihistaminikler ve kaşıntı önleyici ilaçlar kişilerin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ağrı kesici ilaçlar, böcek veya parazitler, çeşitli gıda alerjileri, enfeksiyon, güneş ışığı, stres ve yüksek ısı kurdeşenin tetikleyici nedenleri arasında sayılabilir. Ancak genellikle kesin nedeni bilinmemektedir. Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.