Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Çıbanlar derideki kıl kökünde veya yağ bezinde enfeksiyon görülmesi sonucu ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Kronik deri hastalığı gibi çeşitli nedenlerle deri tahriş olduğunda ‘staphylococcus aureus’ bakterisinin kıl köklerine girmesi sonucu görülür. Genellikle yüz, boyun, koltuk altı, omuz ve kalçalarda ortaya çıkar. Çıban çoğu zaman kendiliğinden iyileşen bir cilt hastalığıdır ancak özellikle bağışıklık sisteminin düşük olduğu kişilerde enfeksiyonun kana karışması gibi ciddi sonuçlar görülebilir. Bu nedenle takibi yapılmalı ve gerekli görüldüğünde doktor tarafından müdahale edilmelidir.
Çıban çok sayıdaysa, yüz bölgesindeyse, sık tekrarlıyorsa, giderek büyüyorsa ve ateş, halsizlik şikayetleri eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Deride sert ve nohut büyüklüğünde şişlik çıbanın tipik belirtisidir. Bunun yanında çıbanın etrafında sıcaklık artışı ve kızarıklık görülebilir. Yaklaşık 4 ila 7 gün sonra irin cildin altında tolanacağından çıban ucu beyaza dönmeye başlar.
Çıban hastalığı risk faktörleri arasında şeker hastalığı, bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar, cildi tahriş eden maddelere maruz kalma ve kişisel hijyene dikkat edilmemesi sayılabilir. Çıban tedavisinde merhemlere ve gerektiğinde enfeksiyonun vücuda yayılmasını engellemek için antibiyotik kullanımına başvurulabilir. Bu tedaviler işe yaramadığında ise
küçük bir cerrahi işlemle çıbanın irininin akıtılması iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Arpacık göz kapağına yakın yağ bezelerinin tıkanması sonucu ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır, oldukça sıklıkla karşılaşılır. Yağ bezelerinin gözyaşının kurumasını önlemek ya da göz kapaklarının göz üzerindeki hareketini kolaylaştırmak gibi görevleri vardır. Bu bezeler çoğunlukla el ile bölgeye taşınan bakteriler nedeniyle tıkanabilir ve bu durum arpacık oluşmasına neden olabilir. Bu bakteriler normal koşullarda ciltte zararsız yaşarlar ancak ancak cildin hasar görmesi ya da kişinin bağışıklığının düşmesi gibi durumlarda enfeksiyona neden olabilir.
Arpacık kişi için rahatsızlık verici ve ağrılı olabilir ancak genellikle göz veya göz kapaklarına zarar vermezler. Çoğunlukla birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte bazı vakalarda enfeksiyon yayılabilir ve daha fazla arpacık oluşumuna neden olabilir. Bu durumlarda antibiyotiklere başvurulması gerekebilir. Göz kapağı içinde oluşan arpacıklar daha ciddi olabilir ve cerrahi işlem ile içinin boşaltılması gerekebilir. Arpacık görüldüğünde kişi dokunmamalı, patlatmamalıdır. Doktor bölgesel hijyeni sağlamak için göz kapağı temizleme mendilleri önerebilir.
Arpacığın bu süre içinde iyileşmediği veya daha da kötüleştiği durumlarda cerrahi işlemlere başvurulması gerekebilir. Arpacık iki İla üç haftadır varsa ve uygulanan tedavilere rağmen iyileşme sağlanamıyorsa küçük bir kesi ile kistik oluşumuna yol açan yağ birikimi çevresindeki dokular ile birlikte temizlenir.
Yılancık hastalığı cildin üst tabakasında görülen bakteriyel bir enfeksiyondur, selülit hastalığı ile çok benzer semptomlar gösterir. Yılancık hastalığı deride büyük ve kırmızı lekelenmelere neden olur. Genellikle yüz bölgesinde görülen bu lekeler bu bölgede şekillenerek büyürler. Bu semptomlara bazı durumlarda ateş ve titreme gibi semptomlar da eşlik edebilir. Yılancık hastalığı antibiyotikler ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. İyileşme süresi yaklaşık bir ila iki haftadır.
Dolama tırnak çevresindeki ciltte bakterilerin üremesi sonucu görülen bir hastalıktır. Çoğu zaman Staphylococcus aureus cinsi bakteriler neden olsa da nadiren mantarlar ve virüsler de dolamaya neden olabilir. Enfeksiyonun nedenine bağlı olarak dolama hastalığı yavaş yavaş ilerleyebilir, haftalarca sürebilir ya da birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilir. Çoğu zaman kişi için riskli olmasa da tırnak etrafındaki ciltte başlayıp tırnak dibine, yan kısımlarına ve daha da ilerlerse tırnak altındaki yumuşak dokuya ilerleyebilir.
Dolama semptomlarının fark edilmesi kolaydır ve çoğu zaman kişinin cildine ya da tırnaklarına zarar verilmeden tedavi süreci başarılı bir şekilde tamamlanır. Herhangi bir iz kalmaması adına erken dönem tedavi edilmesi önemlidir.
İmpetigo oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur ve genellikle 2 ila 5 yaş arası çocuklarda karşılaşılmaktadır. İmpetigo genellikle burun ve ağız çevresinde, ellerde ve ayaklarda ortaya çıkar. Burun ağız ve kulak çevresinde sarı renkli, küçük ve kabuklu kabarcıklar impetigonun tipik belirtisidir. İmpetigo tedavisinde antibiyotiklere başvurulmaktadır. Enfeksiyonun yayılmasının önüne geçmek adına tedavi süreci boyunca çocuğun farklı çocuklarla temasının önüne geçmek önem taşır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.