Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Pediatrik dermatoloji yenidoğan cilt bakımı, impetigo gibi çocuklukta görülen bulaşıcı deri hastalıkları, pişik, atopik dermatit, bebek bezi egzamaları, alerjik döküntüler ve deri testleri ya da ergenlik akneleri gibi deri hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
İmpetigo oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur ve genellikle 2 ila 5 yaş arası çocuklarda karşılaşılmaktadır. İmpetigo genellikle burun ve ağız çevresinde, ellerde ve ayaklarda ortaya çıkar. Burun ağız ve kulak çevresinde sarı renkli, küçük ve kabuklu kabarcıklar impetigonun tipik belirtisidir. İmpetigo tedavisinde antibiyotiklere başvurulmaktadır. Enfeksiyonun yayılmasının önüne geçmek adına tedavi süreci boyunca çocuğun farklı çocuklarla temasının önüne geçmek önem taşır.
Çocuk alerjileri cilt üzerinde de çok sayıda semptoma neden olabilir. Cildin belli bir bölgesinde kabarma, kaşıntı, şişlik, kızarıklık bu belirtilerin başında gelmektedir. Ayrıca egzama gibi deri hastalıklarının da oluşması tetiklenir. Tüm bunlara ek olarak gözlerde yaşarma ve akma, kızarma, şişme, karın ağrısı, ishal, kusma, dışkıda kan gibi çeşitli çocuk alerjisi belirtileri bulunmaktadır.
Çocuk alerjileri ortaya çıktığında hayat kalitesini ciddi derecede düşüren etkiler oluşturabilir. Alerjiler kişiden kişiye farklılık gösterdiği için hangi maddenin ne derecede reaksiyon ortaya çıkaracağını kestirmek gerekir, alerjik reaksiyonlara karşı tedavi planlaması da bu şekilde gerçekleştirilmektedir.
Deri (prick) testi en sık uygulanan alerji testidir. Besin alerjisi, polen ve ya toz alerjisi gibi solunum yoluyla alınan alerjenlere karşı oluşan alerjiler, lateks alerjisi, ilaç alerjisi gibi bir çok alerji bu yöntem ile kolayca tespit edilebilir. Bu test deri üzerinden veya intradermal olarak uygulanabilir. Deri üzerinden uygulanan yöntemde deri çizilir ve alerjen maddeyi içeren solüsyon deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika içinde alerjik reaksiyon oluşturan maddeler deri üzerinde kızarıklık oluşturarak kendini belli eder.
Deri üzerine çizik atılarak yapılan test sonuç vermediği takdirde intradermal test uygulanabilir. Bu test, alerjen maddenin çok ince uçlu bir iğne yardımıyla deri altına enjekte edilmesi ile yapılır. Test sonuçları 15-20 dakika içerisinde vücuttan alınan tepkiye göre değerlendirilir.
Atopik dermatit egzamanın sık karşılaşılan bir türüdür ve çocukluk çağında en yaygın görülen hastalıkların başında gelir. Her yaşta görülebilse de genellikle yaşamın ilk yılında ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman kronik bir hastalıktır ancak bazı durumlarda yetişkinliğe geçişte iyileşme görülebilir. Atopik dermatitin semptomları arasında kuru ve çatlak cilt, kabarcıklar, döküntü, kızarıklık, yanma, kaşıntı ve şişlik sayılabilir. Bunların yanında hastalığın kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle kaygı bozukluğu ya da depresyon gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Sürecin iyi yönetilmesi bu nedenle oldukça önemlidir.
Atopik dermatitin kesin tedavisi bulunmamaktadır ve kronik olma ihtimali oldukça yüksektir. Kaşıntı önleyici ve cildi onarmaya yardımcı merhemler semptomların hafiflemesine ve kişinin hayat kalitesinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Tedavinin başarılı olduğu durumlarda bile nüks ihtimali olduğundan tedavi süreci iyi planlanmalıdır. Ayrıca cildi kurutan maddelerden kaçınmak, düzenli olarak nemlendirmek ve güneşten kaçınmak gibi alınacak önlemler ile kişilerin günlük yaşamında rahatlama sağlanması mümkündür.
Akne kıl köklerinin ve yağ bezlerinin ölü cilt hücreleri ile tıkanması sonucu görülen oldukça yaygın bir cilt hastalığıdır. Genetik faktörler, hormonlar, bazı ilaçlar, kirlilik, sigara kullanımı, nem ya da güneşe maruz kalma nedeniyle tahriş gibi çok sayıda etken aknelerin görülme ihtimalini artırabilir. Özellikle ergenlik döneminde üretilen hormonlar deride üretilen yağ miktarını artırarak yağ bezlerinin dışarı açılmasına neden olur. Bu bölgelerde biriken hücreler de yağ bezlerinin tıkanmasına ve dolayısıyla akne oluşumuna neden olmaktadır. Aknelere bağlı olarak bakterilerin üremesi ise siyah noktalara, irinli şişliklere ve bazı durumlarda kistik yapılara yol açarak kişi için oldukça rahatsız edici olabilir.
Akne tedavisi benzoil peroksit, antibiyotikler, retinoidler, drenaj, fototerapi ve lazer gibi çeşitli yöntemleri içerebilir. Akne tedavi süreci sabır ve azim gerektiren bir süreçtir. Tedavi süreci 2 ila 3 ay sürebilir ve bu süre boyunca kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması gerekebilir. Kişide ciltte aşırı kuruluk ya da alerji gibi yan etkiler görülmediği sürece akne tedavisine yeterli zaman verildiğinde başarılı sonuçlara ulaşılması mümkündür.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.