Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Zührevi hastalıklar en yaygın bulaşıcı hastalıklar arasındadır; vajinal, anal ya da oral yollardan vajinal akıntı ya da kan gibi vücut sıvılarının birbirine teması ile bulaşır. Tedavi gerektiren ciddi hastalıklardır, bu nedenle erken teşhis edimeleri kritik önem taşır. Zührevi hastalıkların bazıları başlangıç aşamasında kişi için risk taşımasa da tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabilir, hastalığı taşıyan gebe anneden bebeğe geçebilir. Ayrıca erken dönemde teşhis ve tedavisi hastalığın farklı bireylere bulaşmasının önüne geçmede de oldukça önemlidir.Herhangi bir şüpheli durum fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Zührevi hastalıkların risk faktörleri arasında kişinin birden fazla partnerinin bulunması, cinsel ilişki sırasında korunmaması ya da iğne enjektörünün paylaşılması sayılabilir. Zührevi hastalık belirtileri farklılık gösterir ancak genel belirtileri arasında vajinal akıntı, idrar yaparken yanma ve sürekli idrara çıkma isteği, ishal ve bulantı ve aşırı terleme sayılabilir. Frengi, belsoğukluğu, klamidya ve genital siğil sık görülen zührevi hastalıklar arasında sayılabilir.
Frengi (Sifiliz) oldukça ciddi bir hastalıktır ve kişide kalıcı hasarlara ve ciddi komplikasyonlara neden olmaması için erken tedavi edilmesi şarttır. Frenginin 4 aşaması bulunur. İlk aşamasında genellikle cinsel organlar, ağız ve dudak çevresinde çıban şeklinde yaralar görülür. Bu yaralar yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde kendiliğinden iyileşse de hastalık devam etmektedir. 2. evre en bulaşıcı olduğu dönemdir; yorgunluk, kaşıntı ve beyaz siğiller bu evrenin belirtileri arasında sayılabilir. 3. evrede herhangi bir belirti görülmez. Frengi son evresi olan 4. evrede ise kalp ve karaciğer gibi organlarda ve cilt dokularında hasara neden olur. Bu evredeki semptomlar frenginin vücudun hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Frengi ayrıca hamilelik sırasında anneden bebeğine geçebilir. Frengi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle ilk iki evresinde teşhis ve tedavi edilmesi kritik önem taşır. Frenginin teşhis edilmesinin tek yolu test yapmaktır. Sonuç olumlu ise kişi mutlaka cinsel partnerini ya da partnerlerini bilgilendirmeli ve onları doktora başvurmaları konusunda teşvik etmelidir.
Klamidya Chlamydia trachomatis bakterisinin yol açtığı bir hastalıktır; vajinal, anal ya da oral yollardan vajinal akıntı ya da kan gibi vücut sıvılarının birbirine teması ile bulaşır. Klamidya belirtileri arasında idrarda yanma, sık idrara çıkma, genital bölgede yara oluşumu ve vajinal akıntı sayılabilir. Tedavi edilmediğinde kısırlık gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Erken teşhis edildiğinde çeşitli ilaçlarla tedavisi mümkündür. Klamidya anal yollardan bulaştığı durumlarda veya enfeksiyon yayıldığında rektumu da etkileyebilir. Rektal ağrı, kanama ve akıntı semptomlar arasında sayılabilir. Klamidya semptomları ilişkiden genellikle 7 ila 21 gün sonra görülmektedir. Klamidyanın önüne geçmenin tek yolu cinsel ilişki sırasında korunmaktır.
Genital siğiller HPV enfeksiyonunun belirtisidir ve hem erkek hem de kadınlarda görülebilir. HPV’nin risk faktörleri arasında kişinin birden fazla partnerinin bulunması, ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşaması ve ilişki sırasında korunmaması sayılabilir. Genital siğiller çoğu zaman oral, anal ya da vajinal temasla bulaşmaktadır. Genital siğillerin tipik belirtisi cilt üzerinde yassı et beni benzeri kabarıklıklardır. Hangi bölgede olduğuna bağlı olarak kadınlarda cinsel ilişki ve gebelik sırasında kanama ya da kaşıntı görülebilir. Bazı durumlarda HPV vücutta uzun yıllar sessiz kalabilir, birçok kişinin bağışıklık sistemi HPV’yi etkisiz hale getirir. Genital siğillerin tedavisinde medikal krem tedavisi, kriyoterapi ya da koter tedavisi uygulanabilir. Büyük siğillerde cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.