Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kan hastalıkları iyi huylu ve malign (kanserli) olarak ikiye ayrılmaktadır. Kanserli olmasa dahi kişinin bedeni üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir, kanla ilgili bir sorun tüm beden sağlığını etkileyebilir. Birçok farklı kan hastalığı bulunmaktadır. Yaygın kan hastalıkları arasında lenfoma, multiple miyelom, akut veya kronik lösemi, lenfoma, anemi ve hemofili sayılabilir. Kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, trombositler, kan damarları, kemik iliği, lenf bezleri, pıhtılaşmadan sorumlu proteinler hematoloji alanında değerlendirilmektedir.
Kan hastalıkları semptomları hastalığa, kan hücrelerinin veya organların hangi kısmının etkilendiğine ve durumun ciddiyetine göre göre değişiklik göstermektedir. Genel belirtileri arasında çarpıntı, halsizlik ve yorgunluk, nefes darlığı, sarılık, cilt renginde solukluk, tırnak bozuklukları, kilo kaybı, ateş, ayak bileği ülserleri, deri kanamaları, eklem içine olan kanamalar, lenf bezlerinde büyüme, dalak büyüklüğü, karaciğer büyüklüğü, safra kesesi taşları, idrarda kan, akut gut atağı, diş etlerinde şişlik ve dil üzerinin düzleşmesi sayılabilir.
Kan hastalıklarını tanısı için doktor görülen semptomları inceleyip kişinin tıbbi öyküsünü dinledikten sonra tanı için birtakım testlere başvuracaktır. Çeşitli kan testlerine, kemik iliği testlerine ya da görüntüleme testlerine başvurulabilir. Kan içerisinde çok fazla madde içerdiğinden basit bir kan testi dahi oldukça değerli bilgiler sunmaktadır. İlk testlerin sonucu alındıktan sonra doktor daha ayrıntılı bilgi elde etmek ve tedavi planına karar vermek için ek spesifik testlere ihtiyaç duyabilir.
Anemi vücudun dokulara oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olmadığı bir durumdur. Hemoglobin kana rengini veren oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan proteindir ve kırmızı kan hücreleri ile dokulara taşınır. Hemoglobin seviyesinin veya kırmızı kan hücrelerinin azalması sonucu ise anemi (kansızlık) görülür. Birçok farklı anemi türü vardır. Geçici veya uzun süreli olabilir ve görülen semptomlar değişiklik gösterebilir.
Anemi ciddi bir hastalığın işareti olabilir, bu nedenle belirtiler görüldüğünde mutlaka doktotra başvurulmalıdır. Anemi kronik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa hastalık semptomları maskeleyebilir. Anemi çoğu zaman ilk başta kişinin fark edebileceği kadar şiddetli semptomlara sahip olmasa da zaman geçtikçe semptomlar şiddetlenir. Dokulara yeterince oksijen gitmemesine yol açtığından tüm iç organ ve kasların zorlanmasına neden olur. Vücutta ağrı, duygu durum bozuklukları, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, soğuk el ve ayaklar, baş dönmesi, düzensiz kalp atışı ve cilt renginde solukluk aneminin genel belirtileri arasında sayılabilir.
Hemofili kanın yeterli pıhtılaşma faktörlerinin yoksun olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Faktörlerin eksikliğine göre hafif, orta ya da ağır hemofili olarak adlandırılır. Hafif hemofili uzun süre herhangi bir semptoma neden olmayabilir. Ancak orta ve şiddetli hemofili bebeklik çağından itibaren oldukça belirgin semptomlara sahiptir. Yenidoğan sünneti sonrası durdurulamayan kanama, emekleme döneminde bebeğin dizlerinde anormal morluklar ya da diz, omuz ya da ayak bileğinde kemik içine kanama bu semptomlar arasında sayılabilir.
Hemofilide genellikle küçük kesikler sorun değildir. Ancak kişinin pıhtılaşma faktörlerinde ciddi bir eksiklik varsa özellikle diz, omuz ya da ayak bileğinde eklem ya da kemik içine kanamalar görülebilir. Zaman içinde bu durum eklemlerde fonksiyon kaybı gibi ciddi durumlara yol açabileceğinden önemsenmesi gereken bir durumdur.
Lenfoma lenfositler olarak adlandırılan vücudun savunma hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu hücreler lenf bezleri, dalak ve kemik iliği gibi vücudun çeşitli bölgelerinde bulunur ancak en sık görüldüğü yer lenf bezleridir. Lenfoma Hodgkin ve Hodgkin olmayan olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Tedavi sürecinin doğru planlanması lenfomanın hangi tür olduğunun belirlenmesine bağlıdır.
Lösemi vücudun beyaz kan hücrelerinde ortaya çıkan kanser türüdür. Kemik iliği kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin üretilmesini sağlar. Beyaz kan hücrelerinde bulunan lenfoid ve myeloid hücrelerinin kontrolsüz çoğalması kemik iliğinin kırmızı kan hücresi ve trombosit üretme kabiliyetine müdahale eder. Lösemi akut veya kronik görülebilmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.