Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Karaciğer, pankreas ve safra yolları ortak çalışma grubuna sahip vücut için oldukça önemli işlevlere sahip organlardır. Bu nedenle hastalıklarının erken tanı ve tedavisi kalıcı hasarların önüne geçmek için kritik önem taşır. Karaciğer, safra kesesi ve pankreas çok sayıda problemden etkilenebilir ve tedavi ihtiyacı ortaya çıkabilir. Siroz, kist ve apseler, tümörler, taşlı ve iltihaplı hastalıklar, pankreatit ve hepatit hastalıkları bu organlarda görülen hastalıklar arasında sayılabilir. Bu problemler arasında tümörler yani kanserli dokular, kistler, taşlar en sık rastlanan problemlerdir ve her biri için farklı tanı uygulamalarından yararlanmak gerekmektedir.
Karaciğer kalıtsal anormallikler, aşırı alkol ve ilaç kullanımı, kanser ya da hepatit gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle zarar görebilir. Karaciğerin birçok hastalık sonrası kendini yenileyebilme yetisi olsa da bazı durumlarda kalıcı şekilde zarar görebilir. Karaciğer kan pıhtılaştırıcı faktörleri, enzimleri ve diğer proteinleri üretme; demir, vitamin, yağlar ve şekerler gibi enerji kaynaklarını depolama gibi görevleriyle vücut için oldukça önemlidir. Ayrıca vücudu toksik maddelerden temizler.
Karaciğer hastalıkları kalıtsal olabilir ya da virüsler, alkol kullanımı ya da obezite gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Karaciğere zarar veren bu koşullar zaman içinde yaşamı tehdit edici bir hastalık olan siroza neden olabilir. Kalıcı hasarların görülmemesi adına erken tedavi oldukça önemlidir.
Karaciğer hastalığı bazı durumlarda belirgin bir semptoma neden olmamaktadır. Cilt ve göz bebeklerinde sararma, karında şişlik, ayak bilekleri ve bacaklarda şişlik, kaşıntı, koyu idrar rengi, kronik yorgunluk, mide bulantısı ve iştahsızlık karaciğer hastalıklarının genel belirtileri arasında sayılabilir. Kişide bu belirtiler görülüyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Safra kesesi karın bölgesinde karaciğerin hemen altında bulunan armut biçiminde bir kesedir. Karaciğerin ürettiği safrayı depolar ve sindirim sırasında kasılarak safrayı ince bağırsağa boşaltır. Safra ince bağırsaktaki yağların sindirilmesine yardımcı olur. Safra kesesi taşları safra içinde bulunan kolesterol veya bilirubin maddelerinin fazla olması ve doğru şekilde boşaltılmaması nedeniyle ortaya çıkar. Kolesistit en yaygın safra kesesi hastalığı türüdür. Safra kesesinin akut veya kronik bir iltihabıdır. Risk faktörü safra kesesi taşları olsa da bazı durumlarda herhangi bir neden olmaksızın da kendini gösterebilir. Akut kolesistitin tipik belirtisi ani başlayan karın ağrısıdır. Bu semptom farklı hastalıkların da semptomu olabileceğinden kesin tanı için detaylı muayene ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır.
Pankreas karın boşluğunda ve omurganının önünde yer alan bir bezdir. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmekle görevli insülin hormonunun salgılanmasını sağlar. Ayrıca besinlerin sindirimi için enzimler üreterek bağırsağa gönderir. Pankreasta ortaya çıkan sağlık sorunları oldukça ciddi sonuçlara neden olabilir, bu nedenle erken teşhis edilmeleri oldukça önemlidir. Akut pankreatit, kronik pankreatit, kalıtsal pankreatit ve pankreas kanseri yaygın pankreas hastalıkları arasında sayılabilir.
Karaciğer, Safra Kesesi ve Pankreas Cerrahisi
Genel cerrahi kapsamında karaciğer, pankreas ve safra yolları cerrahisi için çok sayıda ameliyat türü bulunmaktadır. Ancak sağlıklı bir tedavi planlaması ve hangi cerrahi yöntemin en etkili olacağı konusunda tanı sürecinin büyük bir etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla tanı sürecini ciddiye almak ve ulaşılabilen her bilgiye ulaşmak gerekir. Özellikle kanser gibi hastalıklarda hastalığın evresi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak fark yaratacaktır.
Karaciğer, pankreas ve safra yolları cerrahisi öncesinde en sık başvurulan tanı uygulamaları arasında bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri yer almaktadır. Bazı özel durumlarda biyopsi yapılarak detaylı analiz elde edilebilir. Süreç kan tetkikleri ile desteklenir. Ayrıca ihtiyaç duyulduğu takdirde endoskopi işlemine de başvurmak mümkündür.
Karaciğer, pankreas ve safra yolları cerrahisinde özellikle de kanser hastalıklarında cerrahi süreç multidisipliner bir şekilde planlanmalıdır. Genel olarak kanser hastalıklarında kanserli dokunun temiz bir cerrahi sınırla dışarı çıkarılması amaçlanmaktadır. Örneğin gelişmiş bir pankreas kanserinde dalağı koruyarak cerrahi süreci tamamlamak amaçlanmaktadır. Aynı durum karaciğer ve safra kesesi yolları için de geçerlidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.